GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Regijska vaja Iskanje pogrešanih oseb v naravnem okolju, Zagorje 2016

Vaja_Zagorje_4V soboto, 5.11.2016, smo se odzvali povabilu policijske postaje Zagorje k sodelovanju na vaji iskanja pogrešanih oseb v naravnem okolju. Vaja je potekala na območju »Vilhamini«, nad lokalno cesto Zagorje – Čolnišče. Pred leti je prišlo na tem območju do velikega podora, tako da je to območje polno raznih brezen, skalnih skokov, premikajočih se skal in drugih pasti. Na vaji smo sodelovali GRS Ljubljana – RS Zasavje, Jamarska reševalna služba, Enota reševalnih psov KD Zagorje, PGD Zagorje in enota prve pomoči RK Zagorje.

Pohodniki so se odpravili iz smeri Kisovca, skozi »Vilhamini« proti Vrhu nad Čolniščami. Dva prideta na vrh, njunih kolegov pa ni. Za pomoč pokličeta na 112, ti pa obvestijo policijo. Sproži se iskalna akcija. Po opravljenih postopkih policije preko ReCO aktivirajo Enoto reševalnih psov in PGD Zagorje. Vodniki reševalnih psov najdejo na strmem, zahtevnem terenu eno pogrešano osebo , ki tarna nad bolečinami v obeh nogah. Drugo pogrešano pa najdejo v globokem breznu. Aktivirajo še Gorsko reševalno službo in Jamarsko reševalno službo.

Vodja akcije nam preda informacije, ki jih imajo. Ponesrečenka je padla na skalnatem terenu in tarna nad bolečinami v obeh nogah. Z vso potrebno opremo se odpravimo na mesto nesreče. Ob pregledu ponesrečenke ugotovimo, da ima zlomljeni goleni na obeh nogah. Oskrbimo poškodbi, imobiliziramo nogi in jo pripravimo za transport na nosilih TSL. Transport je potekal po strmem neugodnem terenu, tako da smo opravili dva spusta s pomočjo reševalne tehnike stenskega reševanja. Ponesrečenko smo predali v nadaljnjo oskrbo ekipi prve pomoči RK. Medtem ko smo reševali ponesrečenko, so nas za pomoč zaprosili še reševalci Jamarske reševalne službe. Ko so reševalci JRS ponesrečenko spravili iz brezna, smo jim pomagali pri spustu preko strmega terena in transportu do štaba, kjer jo je prevzela ekipa PP RK.

Vaja je dosegla svoj namen. Vsaka enota je pokazala svoje znanje in tehnike reševanja in lahko napišem, da smo odlično sodelovali.

Fotografije >>>