GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Iskanje pogrešane osebe – Brkini 2016 - Vaja

Brkini_2016_4V Občini Hrpelje-Kozina je bilo soboto 17. septembra 2016 v obsežni iskalni vaji imenovani Iskanje pogrešane osebe – Brkini 2016, ki jo je vodil poveljnik hrpeljske civilne zaščite Robert Kastelic, preverjanje sodelovanja reševalnih služb in enot.

Scenarij vaje je predvideval, da se je med potresom šeste stopnje, med vasjo Brezovica in Tublje v Občini Hrpelje-Kozina, izgubil desetletni deček. Starši so za pomoč prosili Center za obveščanje in ta je, ker bi otrok lahko zataval tudi v bližnjo kraško jamo Brinščico, poleg gasilcev, policistov, vodnikov reševalnih psov in lovcev, aktiviral tudi jamarske reševalce. Ker pa je potres poškodoval še cerkveni zvonik v vasi Brezovica, iz katerega so se slišali glasovi na pomoč, je bila aktivirana tudi Gorska reševalna služba. Dečka je tako skupaj v natančno vodeni iskalni vaji iskalo devetdeset ljudi in ga po dveh urah tudi našlo.
Naše društvo GRS Ljubljana je ob koncu vaje ostalim udeležencem prikazalo postopek reševanja s pomočjo tirolske žičnice, ki smo jo napeli od zvonika do drevesa na cerkvenem dvorišču in s pomočjo katere bi lahko dejansko rešili morebitne ujete osebe v zvoniku v primeru resnične situacije.

Napisala: Helena Škrl

Foto: Andrejka Cunjac

Fotografije >>>