GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Tudi to se lahko zgodi

Intervencija Osp_2V sredo 12. oktobra smo ob 19.49 prejeli klic Regijskega centra Koper, s katerim so nas obvestili, da dva tuja plezalca v veliki Osapski steni potrebujeta našo pomoč. Kaj to pomeni v tem letnem času, nam je znano, zato smo nemudoma poslali predhodno ekipo, ostali pa smo hiteli še s tremi službenimi vozili. Na križišču za Kastelec smo se srečali z gasilci in skupaj odšli do roba stene. Že med vožnjo se je izkazalo, da gre za dva mlajša in neizkušena plezalca, ki sta do sedaj plezala le krajše smeri v plezališčih.

Po preplezani smeri Medo sta pri spustu čez celotno steno preskočila eno sidrišče, kar je vodilo v težave, saj sta to naredila na najdaljšem raztežaju. Plezalka je zaradi spusta čez vseh 40 m vrvi obvisela nekaj centimetrov pred koncem vrvi, kjer je k sreči naredila vozel, ki ji je preprečil, da bi padla v globino. Plezalec, ki je bil na zgornjem sidrišču, je ni uspel potegniti k sebi, sama pa tudi ni mogla plezati, saj se je to zgodilo v previsnem delu stene, od katere je bila tako oddaljena okoli tri metre, dodatne opreme pa ni imel nihče od njiju. Klice na pomoč so slišali italijanski plezalci, ki so takoj klicali na 112. Reševanje smo organizirali z vrha stene, kjer smo najprej hiteli z izdelavo vrvne ograje za varnost reševalcev in dveh sidrišč za spust našega reševalca inštruktorja Janeza do plezalke, ki je v temi in mrazu že skoraj tri ure visela v zraku in je rabila takojšnjo pomoč. Na zgornjem sidrišču, kjer sta delo suvereno nadzorovala Brane in Marko, smo uporabili vitel Kong in škripčevje ter s tem zagotovili hiter dvig plezalke, nato pa smo dvignili še soplezalca. On je imel srečo, da je zavarovan stal na sidrišču in ni imel težav s prekrvavitvijo zaradi visenja v pasu, oba pa sta bila oblečena le v tanke plezalne hlače in majico. Najbolj kritično je bilo stanje plezalke, ki je bila toliko podhlajena in odrevenela, da jo je morala vzeti v oskrbo naša zdravnica Alenka. Oba sta nemška državljana, stara 18 in 21 let.
Ker je bilo temno, smo zaprosili za pomoč JZ GB Koper in lokalno PGD društvo, ki je zagotovilo dodatno razsvetljavo z reflektorji in dodatne roke za vleko vrvi pri dvigu. Pri reševanju iz velike Osapske stene je sodelovalo 15 gorskih reševalcev GRS Ljubljana, dva gasilca JZ GB Koper in dva gasilca PGD Osp.

Tokrat se je k sreči vse dobro končalo.

Fotografije >>>

Zapisal: Brane Žorž

Foto: Tilen Sila, Janez Toni