GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja reševanje s sedežnice

Čeprav je še indijansko poletje se reševalci že pospešeno pripravljamo na zimo in sicer smo v mini reševalni ekipi, ki je štela šest reševalcev in reševalk, na smučišču Javornik v Lomah, opravili vajo reševanja s sedežnice.
Izmenjevali smo se kot reševalci in reševani ter vajo v dobri uri zaključili. S pašnika pod sedežnico so nas opazovali štirinogi rogati opazovalci, ki na potek vaje niso imele pripomb. Mi tudi ne, saj je vaja potekala tekoče, hitro in varno.
Seveda se zavedamo, da bi dejanska reševalna intervencija v primeru zastoja sedežnice prav gotovo potekala v težjih vremenskih razmerah (sneg, led, mraz), a z rednimi vajami vzdržujemo pripravljenost na visokem nivoju in ta nam bo v realni situaciji prišla še kako prav.

Napisala: Helena Škrl

Dan reševalcev, Mojstrana

V soboto 15.6.2019 se je v Mojstrani v sklopu praznovanja vsakoletnega Dneva gorskih reševalcev odvijalo tudi tekmovanje v prvi pomoči za reševalce postaj oz. društev GRS.

Tekmovanja so se iz našega društva udeležile kar tri ekipe s petimi tekmovalci, kar je za našo postajo že lep uspeh. Tako kot že nekaj preteklih let pa se nam je pridružila tudi Ana Trnkoczy iz GRS Bovec, prvič pa smo letos v ekipi imeli tudi člana GRS Jezersko, Ažeta Šenka.

Ekipe so sestavljali:

Ljubljana I

Tine Ščuka (vodja), Helena Škrl, Martin Česnik, Jurij Nabergoj, Anže Šenk

Ljubljana II

Igor Krevelj (vodja), Žiga Ašič, Lidija Honzak, Janez Javoršek, Nejc Turnšek

Ljubljana III

Jože Celestina (vodja), Gašper Rak, Ana Trnkoczy, Saso Joul Borišek, Robi Držan

Tekmovanje se je odvijalo pred Planinskim muzejem v Mojstrani in je bilo zanimivo tudi za gledalce saj so si lahko od blizu ogledali delo ekip na vsakem od štirih delovišč. Eno od teh je bilo tehnično, kjer smo morali pokazati znanje vrvne tehnike, na ostalih treh pa je bil poudarek na prvi pomoči. Prav vse ekipe so delale zavzeto, k temu pa so pripomogli tudi ponesrečenci - statisti, ki so se vživeli v svojo vlogo. Delo ekipe na posamezni točki je vsakokrat ocenjeval nekdo od zdravstvenih delavcev - članov GRS.

Tekma je potekala tekoče in ob odličnem znanju vseh ekip je po seštevku točk prvo mesto pripadlo ekipi GRS Škofja Loka, drugo mesto GRS Koroške in tretje mesto GRS Ljubljana II. Ekipa Ljubljana I je zasedla osmo mesto, Ljubljana III pa deseto mesto, kar je zelo lep ekipni uspeh. Pri tem je potrebno poudariti, da so bile ekipe, ki so letos nastopale na tekmi, v znanju nudenja prve pomoči zelo izenačene.

Po končani tekmi prve pomoči je bila še prikazana vaja reševanja v gorah na klasičen način in s pomočjo helikopterja Slovenske vojske. Prva reševalna vaja je potekala v ostenju Grančišča, s katerega je bila speljana tirolska žičnica za prevoz ponesrečenca v neposredno bližino Planinskega muzeja. Vaja s helikopterjem je potekala na travniku nasproti planinskega muzeja. Pri vaji s helikopterjem je sodelovala tudi zdravnica reševalka letalka dr. Veronika Rupnik, članica GRS Ljubljana in ta dan je po opravljenem izpitu za zdravnico reševalko letalko ravno prvič dežurala v helikopterski reševalni službi.

Obe vaji sta bili za gledalce, pa tudi za nas, reševalce, zanimivi, saj smo imeli celoten njun potek kot na dlani.

Dan reševalcev se je zaključil s podelitvijo priznanj tekmovalcem in podelitvijo diplom ter značk novim gorskim reševalcem.

Helena Škrl
Igor Krevelj

Vaja zimska tehnika reševanja - Snežnik

Turni smučar se je spustil z vrha Snežnika po severnem pobočju, po 100 metrih je na trdem snegu padel in drsel ter se prevračal več kot 200metrov. Na manjši uravnavi se je hudo poškodovan ustavil. Vremenske razmere ne dopuščajo reševanja s pomočjo helikopterja.

To je bil scenarij namišljene intervencije, ki se na območju Snežnika lahko dejansko zgodi. Severno pobočje je namreč zelo popularno pri smučarjih. Naklonina pobočja se giblje med 30 in 45 stopinjami. 

Reševalna skupina RS Ilirska bistrica ima v koči na Snežiku shranjeno vso potrbno tehnično opremo za zimsko tehnično reševanje. Udeleženci vaje so pri koči setavili reševalni čoln AKI. Med tem je druga ekipa pripravila prva dva sidrišča za štafetni spust reševalca z nosili proti namišljenem ponesrečencu, kjer je že reševalec in zdravnik. Ker je bilo zadostno število reševalcev, so se lahko sidrišča pripravljala precej vnaprej. Spust reševalca z nosili je potekal tekoče in hitro. Ko je reševalec z nosili prišel na mesto namišljenega ponesrečenca je sledil še dvig do vrha. Spusta in dviga je bilo po grobi oceni za 200 višinskih metrov, tako da je vsak od udeležencev vaje imel možnost izvesti vse manevre, ki so potrebni pri tovrstnem reševanju. 

Analiza z okusnim zaključkom je potekala v planinskem domu na Sviščakih, kjer so nas prijazno pogostili.

Zimska licenčna vaja- Mala Grmada

V soboto, 19.januarja smo imeli na pobočju Male Grmade v Polhograjskih Dolomitih zimsko vajo, ki velja tudi za potrjevanje licence za reševalce.
Noč prej smo dežurali na nočnem pohodu na Grmado in tako le potrdili snežne razmere za vajo. Svežega snega je bilo do 40 cm, padel je na kopno podlago, a vseeno ga je bilo dovolj za izvedbo letošnje teme, ki je štafetni spust.
Na vaji je sodelovalo 6 inštruktorjev, 11 reševalcev in 4 pripravniki.
Glede na število sodelujočih smo lahko spusčali AKIA nosila na tri, kasneje, ko je teren to omogočal pa še na štiri sidrišča. Zaradi snega, ki je dodobra motil vsa tehnična pomagala za spust, se je kot najboljše izkazala "dobra, stara" enojna zavora na vponko.
Prenos obremenitve smo naredili osemkrat, tako so vsi reševalci lahko pokazali svoje znanje, ki je bilo na visokem nivoju.
Zaključek vaje z analizo in toplo malico smo imeli v gostilni Mehačk, kjer so nas lepo in prijazno pogostili.

vodja vaje: Tomo Sbrizaj

Zapisal: Janez Javoršek, Foto: Marko Jurič

Javornik Vaja reševanje iz sedežnice

Na Javorniku je bila še ena vaja namenjena reševanju iz sedežnice, ki je bila namenjena predvsem članom, ki jim ni uspelo sodelovati na vaji reševanje iz sedežnice na Sorici.

Vaja je bila izvedena 17.11.2018 z namenom, da člani obnovijo znanje reševanja smučarjev iz sedežnice in da se pripravniki seznanijo s potekom reševanja iz sedežnic in izvedbo reševanja. Žal je prišlo na vajo malo udeležencev, ker so bili pripravniki in člani pozvani na višinsko delo Pano ŽITO, kjer se z delom še pridobi nekaj sredstev za lažje delo naše GRZS Postaje Ljubljana.

Vaja se je začela po planu ob 9:00 uri kjer smo se zbrali pri spodnji postaji žičnice. Tu je bila tudi seznanitev članov vaje s potekom vaje in priprava opreme, kjer so bili tudi še posebno opozorjeni, da se ne sme iti na jeklenico dokler nismo 100% sigurni, da je žičnica ustavljena in preprečen ponovni zagon.

Glede na to, da je bilo malo prisotnih članov smo se lahko vaji še bolj posvetili tako, da smo vadili vse možnosti reševanja iz sedežnice, ki so bistveni pri tovrstnem reševanju.

Po vaji smo imeli še analizo vaje, kjer smo prekomentirali cel potek vaje.
Vajo smo zaključili ob odlični pogostitvi v domačem okolju Helene in Martina za kar se jima lepo zahvaljujem.

Igor Krevelj

Vaja stenskega reševanja, velika osapska stena

V soboto, 27.10.2018 smo imeli v veliki osapski steni, v področju smeri MeDo stensko reševalno vajo. Predpostavka zapleta je bila, da je naveza pri spustu čez »verige« po spletu okoliščin in neznanja v previsnem delu poklicala na pomoč. En član naveze je na sidrišču pod previsom ostal brez vrvi, drugi pa je na vrvi obvisel nekaj metrov stran od stene.
K reševanju smo pristopili z zgornje strani, naredili smo vrvno ograjo, eno sidrišče z vitlom kong in drugo z ID-jem. Rob stene smo zaščitili z »želvami«. Spodaj pod steno je bil reševalec v pomoč pri lociranju obtičanih.
Reševalca smo spustili skorajda sto metrov (na 200 – metrskih vrveh), kjer je najprej »pobral« visečega, zaradi otrplosti nog (dolgo sedenje v »frikovskem« pasu) je obviselemu najbolj ustrezal položaj »sedečega« v naročju reševalca. Po dvigu obeh je bil reševalec spuščen še do plezalca na sidrišču pod previsom. Previsa je približno pet metrov, zato je bil potreben poseben manever, kjer se je reševalec z dodatno vrvjo približal sidrišču in plezalcu. S to vrvjo je kasneje tudi oba spustil v kontroliran nihaj. Pri dvigu sta pobrala še visečo plezalno vrv. Sledila je analiza, pospravljanje opreme in malica v gostilni Vovk v Ospu, kjer smo bili zelo dobro in lepo postreženi.

Na vaji je sodelovalo 8 inštruktorjev, 8 reševalcev in trije pripravniki:

Hvala inštruktorjem za pomoč pri izvedbi vaje, članom in pripravnikom pa za suverenost pri
opravljanju nalog.

Pretekli teden je bil precej pester za ljubljansko postajo, prejšnjo soboto so nam hitrost reševanja z uro v roki merili na jeklenici žičnice na Soriški planini, sredi tedna smo uspešno pomagali Kamničanom v zahtevni intervenciji v Repovem kotu, v soboto pa kljub »mokri« napovedi – suhi uspešno »rešili« zagato plezalcev v Ospu. V pričakovanju zime - smo pripravljeni.

Ljubljana, 29.10.2018                                                            vodja vaje: Janez Javoršek

Fotografije >>>>>

 

Vaja reševanje s sedežnice, Soriška planina

Na Soriški planini je na zadnji sončni dan tedna potekala skupna vaja treh GRS postaj, Škofja Loka, Bohinj in Ljubljana, na temo reševanja iz sedežnic na smučišču Soriška planina.
Scenarij upravitelja smučišča je obsegal le eno nalogo - ali je možno v treh urah kolikor je zakonski rok, rešiti vse smučarje s sedežnice.
Reševalci smo se sedežnice lotili hkrati - iz spodnje postaje ter do stebra pri bazenu, ter vajo zaključili uspešno po le 45 minutah, kar kaže na dobro pripravljenost za primer okvare sedežnice med obratovanjem smučišča.
Pohvale vsem sodelujočim, še posebej pa Mihi Jemcu in Gašperju Raku za odlično opravljeno delo.