GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Iskalna akcija na Snežniku 27. in 28.02.2016

V soboto, 27.02.2016, so se člani PD Elektroistra Pula namenili na zimski vzpon na Snežnik. Ob 12:30 uri se je skupina zbrala v koči na vrhu Snežnika.

Ob 13:00 uri so začeli s sestopom.
Zadnji v skupini sestopajočih je bil vodnik. Skupina je prišla na Sviščake in kmalu so ugotovili, da manjka šest članov. Vodniki so odšli do obračališča, pogrešane so tam čakali in klicali, nato so se vrnili na Sviščake.
Oskrbnik Planinskega doma na Sviščakih je ob 17:40 uri vodjo reševalne skupine Ilirska Bistrica obvestil, da so hrvaški planinci prosili za pomoč GRS. Sklical je reševalno skupino in obvestil Center za obveščanje v Postojni o dogodku.

Po prihodu reševalne skupine na Sviščake so najprej opravili pogovor z vodniki in predsednikom planinskega društva. Opisali so potek dogodkov in navedli podatke o izgubljenih članih.
Po tem razgovoru so oblikovali tri skupine:
- prva skupina je dobila nalogo pregledat dolino Grčevec pod Snežnikom,
- druga sosednje Travne dolce,
- tretja pa bi odšla nad obračališče, poizkušala naj bi poiskati sledi, kjer naj bi pogrešani zapustili skupino in krenil po svoje. Ta skupina naj bi jih po sledeh skušala dohiteti.
Skupine so krenile na pot ob 20:00 uri. Močno je deževalo, temperaturi je bila malo nad lediščem.
Ker so iz izkušenj vedeli, da na področju iskanja ni nobene možnosti komunikacij s skupinami so se odločili, da gre na vrh Snežnika še ena skupina, preko katere bi lahko potekale zveze.
Na Sviščake je prispela prva skupina reševalcev iz Ljubljane, druga skupina iz Ljubljane pa je odšla v Leskovo dolino, in bila pripravljena, da se odpravi na Snežnik čez Gašperjev hrib.
Nekaj po 22:00 uri je prišlo obvestilo, da so reševalci v žlebu pod Snežnikom naleteli na sledi, ki vodijo v smeri Grčevca. Prav tako je na sledi naletela druga skupina na dnu Grčevca. Krenili so po sledeh, zatem pa je nastopil komunikacijski molk.
Ob 02:00 uri sta na Sviščake prišla prva dva reševalca z novico, da so pogrešane našli ob 23:00 uri na Mirinu, kjer so se pripravljali na bivakiranje v objektu, na katerega so naleteli.
Ostali reševalci so najdene spremljali in jim pomagali pri povratku na Sviščake, kamor so prišli ob 03:00 uri.

V akciji je sodelovalo 23 članov GRS Ljubljana. Sodelovali so reševalci iz reševalnih skupin Ilirska Bistrica in Postojna ter iz Ljubljane. V iskanje so sodelovali tudi policisti iz Cerknice in Ilirske Bistrice, ki so pregledovali samotne gozdne ceste na območju Snežnika.
Akcija se je zaključila 28.02.2016 ob 09:25 uri, ko so se vsi reševalci varno vrnili domov.

Ilirska Bistrica, 29.02.2016

Vodja reševalne skupine Ilirska Bistrica

Vladimir Dekleva